Met deze sociaal artistieke projecten ook wel omschreven als maatschappelijk verantwoorde projecten gericht op bewustzijnsverruiming willen wij als kunstenaars en kunst-educators aandacht vragen voor dementie en een verbinding creĆ«ren tussen kwetsbare ouderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. In dit project smelten theorie en praktijk samen tot een tastbare ervaring die jongeren vormt tot geĆ«ngageerde jeugd met maatschappelijke betrokkenheid. En ouderen met dementie stimuleert en prikkelt tot meer zingeving in een leven waar veel identiteitsbepalende factoren wegvallen en helpen om iets van vreugde en zin te ervaren in een leven dat uiterst kaal en kwetsbaar is geworden. 

Het eerste project was het Huis van Heden en Verleden gevolgd door Reis door Heden en Verleden naar Levensboek naar huidige thema ZigZagZelfje (drie plankjes die weergeven hoe we elkaar zien door middel van een abstract project en een elfje over de oudere).

De projecten bestaan uit vier workshops met als doel basisschoolkinderen in contact te brengen met dementerende ouderen van een zorgcentrum om samen door middel van creatief bezig zijn aan het Huis van Heden en Verleden (reiskoffer en levensboek) herinneringen te delen en zichtbaar te maken. Dit is meer dan alleen een ‘kunstwerkje’ te maken! Het zijn inlevingsmomenten voor de kinderen waarbij ze diverse vaardigheden moeten aanspreken. ‘Een belangrijke levensles’ volgens Meester Kees waarbij gewerkt wordt aan kennis, besef en het doorbreken van vooroordelen over demente ouderen. En voor de ouderen prikkelmomenten die het geheugen stimuleren, tijdens contactmoment met de kinderen door het werken aan het huis, reiskoffer of levensboek. Maar ook daarna door het gemaakte beeldmateriaal en het eindproduct wat aanwezig blijft in zorgcentrum of bij de oudere. Kunst heeft in het algemeen een aantoonbare maatschappelijke meerwaarde en een gunstig effect op de gezondheid en welbevinden van de mens; de kracht van het plezier, stimulering van de hersenen, ontmoeting, interactie en zingeving!

 

Het is meer dan een plezierige leerzame en stimulerende ervaring van een multi en cross disciplinair sociaal artistiek project van de bedenkers, ontwikkelaars en uitvoerders Dionne Willemse, Christa Alaert en mezelf. Multi disciplinair omdat er vele beeld, geur en muziek- en bewegings- interactieve momenten zijn zoals je hieronder kunt zien in een compilatie filmpje van Dionne. Maar er zijn nu ook onderzochte effecten om hier meer over te weten te komen klik hier